AKUTNA PARALIZA

Akutna paraliza se javlja u proljece, ima nagli nastup pri cemu ugiba veci broj pcela. Oboljele pcele su mlade, imaju proširen stomak. Ako im pažljivo otvorimo stomak može se vidjeti medni mjehur proširen i pun tekucine. Oboljele pcele ne mogu letjeti pa u velikom broju padaju ispred leta gdje nakon kraceg vremena uginu. Za pouzdano utvrdivanje dijagnoze neophodno je poslati uzorke pcela da se iskljece ostale bolesti odraslih pcela. Za suzbijanje bolesti najbitnije je ukloniti faktore koje smatramo da uticu na nastanak i tok bolesti. Korisno je povremeno dati pcelama manje kolicine rijetkog šecernog sirupa. Ako u društvu nema dovoljno polenovog praha niti ga pcele mogu donijeti iz prirode preporucljivo je dati pcelama bjelancevinastu hranu (sojino brašno, mlijeko u prahu i sl.).
Suzbijanje bolesti

Lijecenje virusnih bolesti bez obzira na vrstu vrlo je teško iz razlog što virus postaje dio celije koju inficira tako da je vrlo teško uništiti i scuvati citav organizam životinje. Za razliku od evropske i americke truleži masa uginulih larvi nije ljepljiva i rastegljiva. Za lijecenje ove bolesti smatra se da je najvažnije povesti racuna o opštim uslovima razvoja pcelinjeg društva i ne dopustiti da dode do neke stresne situacije poslije koje se stvara povoljna klima za razmnožavanje virusa. Pošto za ovu bolest nema lijeka preporucljivo je preduzimati iste mjere preventive kao i u drugim slucajevima virusnih oboljenja.

HRONIČNA PARALIZA

Hronicna paraliza pcela je zarazna bolest odraslih pcela uzrokovana virusima. Ispoljava se kroz dvije vrste simptona. U prvom slucaju zdrave pcele izvlace iz košnice bolesne pcele, koje su izgubile moc letenja i stalno tresu krilima, imaju naduven stomak. Ispred košnice gamižu i cesto se skupljaju u manje grupice ili bauljaju po travi. Takve pcele se mogu takode naci i ispod poklopne daske u košnici. U drugom slucaju su u pitanju crne pcele bez dlacica koje uglavnom mogu letjeti i pcele ih napadaju na letu i u košnici, pri cemu se one ponašaju pasivno. Bolest se javlja kod manjeg broja društava krajem proljeca i traje tokom ljeta. Bolesna pcelinja zajednica slabi i ima manji prinos. Vecina bolesnih pcela ugine u prirodi pa je teško primjetiti kad je društvo oboljelo. Utvrdeno je da se virus nalazi stalno prisutan u pcelama i da se aktivira u nepovoljnim uslovima za život pcela i nakon stresa. Takode je utvrdeno da se osjetljivost na paralizu nasljeduje, što podrazumjeva promjenu matice kod takvih društava. Do sada nije pronaden lijek za ovu vrstu oboljenja pa se lijecenje svodi na otklanjanje uzroka koji pogoduje širenju bolesti, odnosno na održavanje optimalnih uslova za život pcela.
Suzbijanje bolesti

Kao kod akutne paralize pcela.

MJEŠINASTO LEGLO

Mješinasto ili vrecasto leglo je virusna bolest zatvorenog legla. Ovo je bolest koja se javlja kod larvi starosti do 4 dana. Sa porastomlarve razmnožava se i virus pri cemu ona nakon što se ispravila u celiji ugine. Larve se zaraze hranom a mlade pcele radilice cišcenjem oboljele tvari uginulih larvi. Oboljela larva je naduvena i vodnjikava sa izmjenjenom bojom od bjelosedefaste na sivo prljavu. Infektivnost virusa u vodnjikavoj masi se smanjuje promjenom boje na crnu. Virus ima šestougaonu formu, a najviše se nalazi u citoplazmi masnog tkiva larve. Zaražene pcele brže stare od zdravih pcela. Na celijama zaraženih larvi cesto se nadu rupice koje su pcele napravile nastojeci da uklone propalo leglo. Tom prilikom se i one zaraze i u njima se virus razmnožava, tako da i one mjenjaju ponašanje. Oboljele pcele ne uzimaju polenov prah bez cega im se ne razvijaju mlijecne žlijezdeusljed cega ne mogu obavljati sve poslove u košnici. Prije postaju sakupljacice i u zimu ne ulaue jer im se ne može formirati masno tkivo. Mješinasto leglo je rasprostranjeno svud u svijetu pa i kod nas. Oboljela društva mogu dosta oslabiti, pa cak i preko 50%, narocito ako se pojavi sa još nekom bolesti (americka ili evropska trulež).
Suzbijanje bolesti

Kao kod hronicne i akutne paralize pcela.