Do sada smo sve poslove, koji su trebali osigurati pčelama sigurnu i mirnu zimu, trebali obaviti. U novembru  pčele miruju zbijene u zimskom klupku i troše minimalne količine hrane. Zimsko klupko u pravilu ranije se formira u slabijim zajednicama, a nešto kasnije u jakim. U košnicama nema više legla i potrošnja hrane svedena je na minimum. Klupko je formirano od radilica i matice jer znamo da se trutovi tokom jeseni istjeruju van. Ako smo tokom pregleda našli u zajednici truta to nam je znak da s maticom nešto nije u redu.
Poslovi koje trebamo obaviti tokom ovog mjeseca više nisu toliku intenzivni ako smo sve što je potrebno obavili u prethodnom periodu. Međutim i sada vodimo brigu o:

– UREĐENJU PČELINJAKA – čistimo prostor oko košnica

– OSIGURAVAMO MIR U PČELINJAKU – ne smijemo smetnuti s uma da svako uznemiravanje društava dovodi do povećane potrošnje meda a time će i količina vlage u košnicama bit veća. Stoga je neophodno osigurati mir na pčelinjaku. Svaka povećana potrošnja hrane uz nemogućnost izlijetanja dovest će i do opterećenja probavnog sistema tj. nakuplja se više izmeta što može dovesti i do većeg širenja nozemoze.
Treba znati i to da se klupko ovisno o vanjskoj temperaturi steže i rasteže i stoga sve učestale nagle promjene vanjske temperature u stvari negativno djeluju na pčele tj. zbog vanjskih utjecaja isto dolazi do uznemiravanja. Nagli gubitak topline spriječit ćemo ako pčele držimo u kvalitetnim košnicama, a ako takve nemamo onda uz vanjsku stjenku košnice stavljamo neki utopljavajući materijal iako je utopljavanje puno važnije u proljeće. Na poklopce nastavljača možemo staviti sloj novinskog papira.

– U SLUČAJU SNJEŽNIH OBORINA ČISTIMO LETO KOŠNICE koje smo do sada morali suziti i ako je potrebno na njega staviti češalj da bismo spriječili ulazak glodavaca. Potpuno zatvaranje leta snijegom može biti pogubno za pčele.

– PO POTREBI VRŠIMO TRETIRANJE ZAJEDNICA PROTIV VAROZE ako nismo bili temeljiti u proteklom periodu, jer nastupio je period kada u zajednicama nema legla. Koristit možemo neki od sistemskih akaricida, perizin ili oksalnu kiselinu. Pripravke primjenjivati po uputi proizvođača.

– POČINJEMO SA PRETAPANJEM VOSKA ako to do sad nismo učinili. Rezervno saće trebali smo već prošli mjesec spremiti i zaštititi od voskovog moljca

– OBNAVLJAMO NASTAVAKE ILI PRAZNE KOŠNICE VAN PČELINJAKA I OKVIRE –nastavke možemo pregledati i po potrebi ponovo obojiti, nabaviti nove košnice i užičati okvire, za to ćemo sada imati vremena. Sav pribor potrebno je pregledati, popraviti ili zamijeniti novim. Pčelarski pribor u pravilu se ne posuđuje jer znamo da se tako mogu prenijeti uzročnici bolesti. Nabavljamo i sav potrošni materijal kako ne bismo gubili vrijeme u idućoj sezoni. Satne osnove dobro je nabaviti što prije jer one prije nego što ih stavimo u okvire trebaju odležati par mjeseci.

– ANALIZIRAMO OVOGODIŠNJI RAD – najbolja nam je smjernica za daljnje poslove, jer ovogodišnje propuste, ako ih je bilo, iduće godine možemo izbjeći ako smo ih na vrijeme uočili.

– STALNO SE EDUCIRAMO jer je neophodno stalno usavršavanje ako želimo postići više i biti bolji.

– PRODAJEMO PROIZVODE PČELA koje smo prikupili tokom godine.