Polako dolazimo  u jesen. Pčelinja paša, koja je ove godine u pojedinim krajevima i onako bila jako loša, polako nestaje i počinju pripreme za zimu. Poslova koji se trebaju tokom ovog mjeseca obaviti na pčelinjaku je dosta, iako smo dio toga započeli već u avgustu.

Podsjetimo se:
– IZVRCALI SMO VIŠAK MEDA ili to sada planiramo učiniti, u svakom slučaju u saću nećemo ostaviti med medljikovac koji je inače teže probavljiv za pčele.

– PREGLED I SREĐIVANJE PČELIJIH ZAJEDNICA ZA ZIMU dok smo vadili okvire tj. uzimali višak meda mogli smo procijeniti i stanje svojih društava. Imaju li dovoljnu zalihu hrane, kakvo je leglo- tj. matica, ima li simptoma bolesti, u kojoj je mjeri prisutna varoa i sl. Bitno je znati i koliko imaju cvjetnog praha, jer znamo da je on kao izvor bjelančevina neophodan za razvoj društava.

– STIMULATIVNO  PRIHRANJIVANJE – ako je bilo potrebno počeli smo provoditi u avgustu  i sa njim možemo i sada nastaviti jer cilj je dobiti jaču pčelinju zajednicu. Ovo prihranjivanje ne smije ipak predugo trajati, jer pčele sirup koji im damo moraju dobro preraditi.

– PRIHRANA ZA ZIMSKU ZALIHU – vršit će se ako procijenimo da količina meda koja se nalazi u košnici nije dovoljna za nadolazeći period. Ako znamo da dobra društva ulaze u zimu sa 25-30 hiljada  pčela onda računamo sa 12- 15 kg meda. Ako je količina manja od navedene pčele moramo prihraniti. Hranu dopunjavamo davanjem šećernog sirupa u omjeru 2:3 u većim obrocima, a broj obroka ovisi o količini hrane koja nedostaje tj. našoj procjeni.
Krajem ovog mjeseca pčele će počet formirati i zimsko klupko ( noćna temperatura 12-14°C) i obično one same najbolje izvrše razmještaj zimskih zaliha hrane i odrede najbolje mjesto za smještaj zimskog klupka.
U LR košnicama zbog visine nastavka pčele ćemo uzimiti na dva nastavka, pazeći da zimsko klupko ne formiraju u gornjem, a ako su društva slabija biti će dovoljan i jedan.

– ZAMJENA MATICA – može se još uvijek izvršiti ( ali samo odmah na početku )ako procijenimo da je ona postojeća ne kvalitetna jer mlada matica do kasno u jesen može polagati jaja i počinje u rano proljeće.

– SUZBIJANJE VAROOZE I DRUGIH BOLESTI – važno je procijeniti stepen invadiranosti varom. Matica više ne polaže trutovska jaja što znači da se ovaj nametnik sada razvija u radiličkom leglu i samim tim uzrokuje slabljenje zajednice koja jaka treba ući u zimu.Smanjivanjem radiličkog legla velik broj nametnika nalazi se upravo na pčelama i dolazimo u fazu u kojoj bi lijekovi koje ćemo koristiti protiv varoe trebali biti djelotvorni ( ako nametnik nije stekao rezistenciju ).Ako su društva jače invadirana mogućnost da propadnu tokom zime je velika.

– SUŽAVANJE LETA I SPREČAVANJE GRABEŽI – košnice ne smijemo dugo ostavljati otvorene, ako vadimo med, pune okvire odmah odnosimo a prazne vraćamo ranije u jutro ili predvečer.

– STAVLJANJE ČEŠLJAVA NA LETO – ako to nismo učinili u avgustu svakako trebamo učiniti tokom ovog mjeseca. Neki pčelari koriste hanemanke, s kojima ako ih stavimo na plodište postižemo isto, miševi nam ne mogu ući i nanositi štetu na saću i pčelama.

– ZAŠTITA REZERVNOG SAĆA OD VOSKOVA MOLJCA.
· Slabe zajednice u kojima pčele ne zauzimaju barem 7 okvira spojit ćemo sa jačim. Isto ćemo učiniti i sa nukleusom koji nakon prihranjivanja nije dovoljno ojačao.
· Pazimo i dalje da nam na pčelinjaku ima dovoljno vode, a preventivno davanje lijekova protiv nozemoze, pogotovo ako tokom proljeća vaša društva nisu bila pozitivna treba izbjegavati.

Napomena – vodite računa da vam saće u nastavcima bude pravilno izgrađeno, jer okviri koji se sada u njima nalaze dočekat će proljeće i u njih će matica polagati jaja.