1. FORMIRANO ZIMSKO KLUPKO -pčele u ovom periodu trebaju mirovati zbijene u zimskom klupku. Matica je u sredini klupka, dok se većina pčela za nju brine, trošeći male količine hrane i proizvodeći toplinu, koja će im pomoći da prežive  januarske temperature ( koje sad i nisu normalne ).Negdje već sad ali sigurno u drugoj polovici januara u košnicama će biti i legla. S razvojem legla veća je i potrošnja hrane, jer je potrebna visina temperature oko legla 34- 35oC. Zbog toga se u drugoj polovici zimovanja potreba za pročisnim izletom javlja znatno brže nego u prvoj polovici. Pčelari koji su tokom uzimljavanja osigurali dobru ventilaciju u svojim košnicama neće imati u nadolazećem periodu problema sa kondenzacijom vodene pare, vlagom i pojavom plijesni.
2. POTPUNI MIR OKO KOŠNICA- pčelama je neophodan, jer svako uznemiravanje uzrokuje povećanu potrošnju hrane. Veća potrošnja meda može biti uzrok novih problema: manjka hrane, više vlage ..
3. OSLUŠKIVANJE ZAJEDNICA-može se provoditi i pri tom je dobro koristiti stetoskope ili fonedoskope ( slušalice ). Osluškivati možemo da vidimo da li je zajednica živa i na osnovu kvalitete zvuka ( zujanja ) pčelar, koji ima izvježbano uho može puno toga i otkriti. Da li ćete prije osluškivanja lagano kucnuti po košnici, odlučite sami. U svakom slučaju ako to učinite začut će se jače zujanje i ako je sa zajednicom sve u redu ono će brzo i prestati.
– Zujanje pojedinih pčela isprekidanu dužim glasnijim zujanjem može značiti da je u košnici miš ili rovka.
– Dugotrajno zujanje upozorava da društvo nema maticu, da je gladno, ali i da je u košnici previše vlage.
– Zujanje iz različitih dijelova košnice – klupko je pocijepano, možda u potrazi za hranom.
4. POMOĆ AKO JE POTREBNA primijenit će se odmah nakon što se primijeti da sa zajednicom nešto nije u redu. Potrebno je stoga, svakih desetak dana, dobro je da je dan sunčan, obilaziti društva i promatrajući kontrolirati stanje. Ako pčele izlijeću iskusni pčelari mogu uočiti neuobičajene pojave ako ih ima. Ako pčele brzo ulaze i izlaze na krajnje rupice na češlju, posumnjat ćemo na tuđice, a ako je polijetaljka uprljana ostacima voska i meda grabe je u toku ili je bila. Isto tako, ako je polijetaljka i prednja strana košnice uprljana žućkasto- smeđim tekućim, kašastim izmetom društvo boluje od nozemoze.
– ISHRANA -upitno je koliko je društvima ostalo hrane i da li je pojedine zajednice uopšte  imaju.
Kontrolu možemo vršiti:
– Vagom,
– Podizanjem košnice i vlastitom procjenom težine,
– Otvaranjem košnica ( ako to dozvoljavaju vremenski uvjeti i vanjska temperatura ),
– Promatranjem pčela koje izlijeću i procjenom njihovog ponašanja.
– Pregledom podnice za kontrolu varoe, odrediti može veličinu i položaj klupka, brojnost varoe..Pčelinje zajednice prihranjujemo ako je količina hrane nedovoljna za nadolazeći period. Najbolje je po toplom vremenu dodati okvir s medom i peludom ili ako to nemamo, dodajemo šećernu pogaču, pazeći da što manje uznemirimo pčele u klupku. Davanje sirupa još se ne preporučuje jer on stimulira maticu na nošenje jaja. Pretjerani razvoj legla u ovom periodu nikako nije poželjan.
– Tko u decembru nije obavio zimsko tretiranje perizinom, neka to obavi sada ili najkasnije u februaru. Oni koji su tretirali svoje zajednice tokom decembra mogu sada izvršiti kontrolna tretiranja na manjem broju košnica i brojeći varoe na pripremljenim podlošcima utvrditi stepen invadiranosti svojih društava.
5. KOŠNICE – Pčelar sada može izvršiti i premještanje košnica, ako je potrebno. Mjesto mora biti zaklonjeno od vjetra, veći dio dana košnice trebaju biti na suncu i teren ne bi trebao biti previše vlažan. Leto se nikada ne okreće prema sjeveru.
Nastavke koje smo sklonili sa pčelinjaka, matične rešetke i poklopce možemo očistiti od propolisa, zatvoriti pukotine, premazati novim slojem eko-boje, ako je potrebno ili unutrašnjost tijela košnica raskužiti opaljivanjem plinskim plamenikom. Okvire također čistimo od propolisa, ponovo ih užičavamo i pripremamo za postavljanje satnih osnova.
6. VOSAK- staro saće treba pretopiti i pripremiti nove satne osnove, koje svakako moraju odstajati prije umetanja u okvire.
7. PREDAVANJA- svakako treba posjećivati, a sada za to imate više vremena nego tokom sezone, jer se od starih i iskusnih pčelara puno toga može čuti. Pčelarstvo je posao kojemu različite osobe pristupaju na različite načine. Sada imate vremena i da napravite ovogodišnji plan rada na pčelinjaku, popis potrebnog materijala i sl.