Zanimljiva pojava prirodnih rojeva pčela u rafineriji nafte u Brodu

Ono što se godinima ne pamti, dogodilo se upravo ove godine u rafineriji nafte u Brodu.

I ranijih godina, sporadično su rojevi pčela pronalazili mjesto za hvatanje, umjesto na granama drveća, pomalo začuđujućje, na metalnim konstrukcijama u krugu Rafinerije.

Prethodnih nekoliko godina, koliko je našim pčelarima poznato, ovakvih slučajeva nije bilo.

Ove, 2017 godine desilo se nešto, što ni najstariji brodski pčelari ne pamte. Više od 10 rojeva, početkom juna, pokušali su da nađu svoj novi dom na  novom postrojenju za preradu nafte na Sekciji br. 31 u brodskoj Rafineriji. i po okolnim cjevovodima Samo je, brodski pčelar Kosta Stjepanović, koji inače radi u Rafineriji, prikupio 10. prirodnih rojeva sa rafinerijskog postrojenja Naravno da je za obavljanje ovog, pomalo neobičnog posla u Rafineriji bila potrebna saglasnost nadležnih u Rafineriji uz odobrenje glavnog rukovodioca službe za bezbijednost, gospodina Dušana Stančića.

Možda ova pojava i ne bi bila vijest broj jedan kod brodskih pčelara da gubici tokom protekle zime nisu bili preko 60 posto a pčelari su se ozbiljno zabrinuli za budućnost pčela i pčelarstva. Pojava većeg broja prirodnih rojeva, može značiti samo jedno, pčele su se oporavile od nedaća i ponovo ih ima i u prirodnim staništima.

Ono što je posebno zanimljivo jeste pitanje koje sebi postavljaju pčelari, zašto se pčele „hvataju“ po postrojenjima brodske Rafinerije?

Unatoč svim pričama o „rafineriji zagađivaču“, unatoč činjenici da se, s vremena na vrijeme „osjeti“ neprijatan miris u Brodu, ovakva pojava pčela u Rafineriji nas navodi na zaključak da u brodskoj Rafineriji i nije, baš sve zagađeno.

Ne želimo , ovom prilikom da zaštitimo Rafineriju ili da ih za bilo šta prozivamo. Ali. pojava rojeva u „srcu“ njihovih postrojenja, može da znači samo jedno, ili su u Rafineriji već nešto preduzeli i više nivo zagađenja nije opasan po zdravlje pčela ili to pčelama ne smeta?.

A koliko mi pčelari znamo, pčele su jedni od najosjetljivijih insekata u prirodi.

 

S poštovanjem!

Luka Šljivić

UP „Vučjak“ Brod

Ul. V.Ž. Mišića bb.

Tel.: +387 (0) 53 621621

Mobilni: 065533232

e-mail: info@sljivicelektronika.com

web:   http://www.pcela-vucjak.org/